čtvrtek 9. října 2014

Bezlepkový jablečný koláč z křehkého těsta

Jablečný koláč z bezlepkového křehkého těsta

180 gr hladké pohankové mouky
20 gr kukuřičného škrobu
15 gr moučkového cukru
1/4 balíčku prášku do pečiva
1/4 - 1/2 lžičky soli (dle chuti)
100 gr másla, studeného
1 vejce
trochu kukuřičného škrobu na obalení těsta

1 kg jablek, nakrájených na osminky
70 gr másla
150 gr přírodního třtinového cukru

Na nepřilnavé pánvi rozehřejte cca 70 gr másla, přidejte cukr a nechte lehce zkaramelizovat. Poté vložte jablíčka, povařte cca 10 min.

Mouku a škrob smíchejte s práškem do pečiva, se solí, moučkovým cukrem, přidejte vajíčko, nasekané vychlazené máslo  rychle zpracujte těsto. Pokud by se Vám zdálo suché, přidejte lžíci ledové vody. Těsto poprašte kukuř. škrobem a dejte zabalené ve folii vychladit.

Do vymazaného pekáče (nejlépe skleněný, nebo teflonový) vložte zkaramelizovaná jablka, těsto vyválejte na požadovaný tvar (dle pekáče) a jablka pokryjte, těsto přimáčkněte. Dejte do vyhřáté trouby a pečte při cca 180°C cca 25-30 min. Nejlépe bez horkovzduchu. Po vychladnutí opatrně nakrájejte, bezlepkové křehké těsto je opravdu velmi křehké :-(

Dobrou chuť!
Petra

Žádné komentáře:

Okomentovat