Jablečný koláč z bezlepkového křehkého těsta
180 gr hladké pohankové mouky
20 gr kukuřičného škrobu
15 gr moučkového cukru
1/4 balíčku prášku do pečiva
1/4 - 1/2 lžičky soli (dle chuti)
100 gr másla, studeného
1 vejce
trochu kukuřičného škrobu na obalení těsta
1 kg jablek, nakrájených na osminky
70 gr másla
150 gr přírodního třtinového cukru
Na nepřilnavé pánvi rozehřejte cca 70 gr másla, přidejte cukr a nechte lehce zkaramelizovat. Poté vložte jablíčka, povařte cca 10 min.
Mouku a škrob smíchejte s práškem do pečiva, se solí, moučkovým cukrem, přidejte vajíčko, nasekané vychlazené máslo rychle zpracujte těsto. Pokud by se Vám zdálo suché, přidejte lžíci ledové vody. Těsto poprašte kukuř. škrobem a dejte zabalené ve folii vychladit.
Do vymazaného pekáče (nejlépe skleněný, nebo teflonový) vložte zkaramelizovaná jablka, těsto vyválejte na požadovaný tvar (dle pekáče) a jablka pokryjte, těsto přimáčkněte. Dejte do vyhřáté trouby a pečte při cca 180°C cca 25-30 min. Nejlépe bez horkovzduchu. Po vychladnutí opatrně nakrájejte, bezlepkové křehké těsto je opravdu velmi křehké :-(
Dobrou chuť!
Petra
Na první pohled se zdá, že bez lepku se žít nedá. To první co vás napadne je: Bezlepková dieta? Co budu jíst? To už si nikdy nedám pizzu? Koláč? Zmrzlinu v kornoutku? Co jídlo ve škole? Všichni známe pořekadlo "Jíme, abychom žili, nežijeme, abychom jedli", ale upřímně - jídlo znamená pro většinu z nás moc. Je jedno, jestli vyznáváme zdravou či nezdravou stravu, ale všichni máme oblíbené pochoutky, laskominy...a najednou nemůžeme skoro nic...dokážeme Vám, že to jde, zdravě a stylově :-)
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat